středa 20. června 2012

RC review: Monster High 2 - Můj soused Ghúl


Autor: Lisi Harrison
Překlad: Linda Bartošková
Originální název: Monster High – The Ghoul Next Door
Série: Monster High
Díl: 2.
Žánr: Fantasy
Počet stran: 248
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2012
Anotace: Na Merstonovu střední chodí normální studenti, ale taky monstra a příšery neboli sabotéři obvyklých vlastností. Cleo byla královnou školy mezi SOVáky i normáky na celé Merstonově střední, ale teď na celé čáře vítězí Frankie a Melody. Cleo naštěstí dostane příležitost fotit pro Teen Vogue a všechno se zdá být zase v pořádku… dokud se ostatní SOVáci nerozhodnou vystoupit ve filmu, který má dokázat, že vlastně vůbec nejsou nebezpeční. A tohle jim má získat svobodu? Proboha, to je ale směšné! A hlavně nebezpečné…

Freak je chic

Melody se na konci prvního dílu dohodla s Frankie, že ji pomůže ukázat lidem, že SOVáci nejsou zlí a to také míní udělat, jenže mají ještě větší starost a tou je Beka, zákeřná přítelkyně Bretta, která ukořistila nahrávku, která obsahuje přeměnu Jacksona na jeho druhé já. Melody musí urychleně vymyslet, jak jí zabránit v tom, aby ho pustila do světa a přitom neprozradit Frankie.

Frankie Steinová se vzpamatovává po přijití o hlavu, které mělo fatální následky pro celé SOVácké společenství. Ve městě vládne panika, začíná hon na příšery a mezitím se nakupí i další problémy, které je potřeba vyřešit. A vše nasvědčuje tomu, že nápad s nahráním videa, ve kterém by vypovídali příšery, je opravdu úžasný.

Cleo byla vždy středem pozornosti všech lidí. Byla královnou školy a nikdo by si k ní nic nedovolil. Ale najednou se všechno mění. SOVácká mládež se začíná více zajímat o Frankie s Melody a Cleo musí urychleně vymyslet, jak získat zpět své společenské postavení a pomoci ji k tomu má i rychle se blížící focení pro časopis Teen Vogue.

SOVáci

Každý už určitě slyšel o příšerách z filmů a knih. Drákula, Dr. Jekyll a mr. Hyde, Frankenstein a nebo třeba nějaká ta mumie. Každá z nich je jiná, ale jedno mají společné. Všechny děsí lidi k smrti a mnozí je i opravdu zabíjejí.
Jenže věděli jste, že i tyto příšery, měli své děti a nebyly vůbec tak zlé, jak se povídalo? Většina z nich se nechala zlákat lákadly filmového průmyslu a nechali natočit film, ve kterých měli hlavní role a ani zdaleka ne ty pozitivní. Lidé se jich začaly bát a lovit je a tak se SOVáci neboli sabotéři obvyklých vlastností stáhly do ilegality.

Lisi Harrison se narodila a vyrostla v kanadském Torontu, studovala filmovou vědu na univerzitě v Montrealu, ale po dvou letech školu opustila, protože pochopila, že chce být spisovatelkou a ne natáčet filmy. Proto přesídlila na bostonskou Emerson College, kde vystudovala tvůrčí psaní. Řadu let pracovala pro MTV, kde se podílela na přípravě televizních show, také psala sloupky pro nejrůznější noviny a časopisy. Je autorkou celé řady knih pro mládež a největší úspěch slavila se sérií Dívčí parta.

Překlad

Kniha je stejně jako první díl psaná v er-formě, což je opravdu dobrá možnost, jelikož je kniha psaná z hned tří pohledů a to Melody, Frankie a nově i Cleo. Kniha si zachovala ráz, který udal první díl.

Hodnocení

První díl nasadil laťku vysoko, nato, pro jakou věkovou skupinu byl napsán, proto jsem byla zvědavá, jak se vyvede druhý díl a závěr? Ale jo, šlo to. Druhý díl začíná přesně tam, kde první skončil a suverénně si pokračuje dál, jako by mezi díly nebyl žádný dlouhý rozdíl mezi vydáním. Čtenář je hned na začátku stržen do víru událostí a nezbývá mu nic jiného, nežli číst a číst, dokud nedojde ke konci, i když ten přišel na můj vkus až moc brzy.
Znovu a znovu opakuji, že se mi líbí, jak se pohledy střídají. Co kapitola, to jiný pohled na věc. I když se musím přiznat, že pohled Cleo mě občas opravdu hodně nudil. Připadalo mi, že co myšlenka, to její pocit nadřazenosti. Takové typy dívek nemám ráda a to jak v životě, tak i v knihách a filmech.
Stejně jako u prvního dílu měl svůj vlastní vyhrazený prostor v knize i specifický humor autorky. Byly to právě tyto momenty, kdy jsem měla pocit, že nečtu nic, v čem by byly příšery, ale prostě a jednoduše normální knihu o lidech, jako jsem já a kteří mají naprosto úžasné hlášky, přesně tak, jak to mám já ráda.
Přesto všechno ovšem kniha nepřekročila stín té první a zaslouží si tak stejné ohodnocení, jako její předchůdkyně.

Knize dávám 4 hvězdičky. Jsem rozhodně zvědavá, jak bude série pokračovat.

Chtěla bych poděkovat nakladatelství CooBoo za možnost vyhrání recenzního výtisku Monster High.

Pokud knihu nevlastníte a máte zájem o její koupení, můžete si ji objednat přímo na stránkách nakladatelství -ZDE.

1 komentář:

  1. ahojky..začalo 5.kolo soutěže o nejlepší film tak si začni shánět hlasy :)

    OdpovědětVymazat