pondělí 11. června 2012

RC review: Ledová královna


Autor: Susan Wiggsová
Překlad: Dagmar Brejlová
Originální název: Snowfall at Willow Lake
Série: Příběhy od Vrbového jezera
Díl: 4.
Žánr: Romantický román
Počet stran: 400
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2011
Anotace: Sophie Bellamyová se od rozvodu věnovala jenom své kariéře u mezinárodního soudu v Haagu. Na jednom slavnostním večeru však dojde k teroristickému útoku. Sophie málem přijde o život a smrtelné nebezpečí jí pomůže přehodnotit priority. Chce být zase se svými dětmi a také se svým vnoučkem, kterého téměř nezná. Cestou z letiště však ve sněhové kalamitě havaruje. Naštěstí projíždí kolem místní veterinář a zdá se, že i ve sněhové vánici může přeskočit jiskra…
Život v malém městě  však má svá úskalí, a tak se Sophie musí vyrovnat s nevraživostí místních dam stejně jako s tepláky místo večerních toalet. A také s tím, že její nový přítel je o hodně mladší…

Útok

Sophie dala přednost kariéře před rodinou. Její práce ji naplňovala, jak by taky ne, když pomáhala lidem k tomu, aby se měli lépe. Jenže stačila jediná noc a rozhodla se svůj život od základů změnit. Slavnostní večer, na kterém měla přebírat cenu, za své zásluhy pro lidstvo, se stal z minuty na minutu noční můrou. Sophie si teroristé vezmou jako rukojmou a ona poté málem příjde o život. Po téhle události se rozhodne odejít z Haagu a nastěhovat se do Amerického městečka Avalon, aby mohla být se svými dětmi a vnoučkem.

Noah je veterinář v Avalonu. Když se ve sněhové vánici vrací domů, kousek od svého domu zachrání ze závějí Sophie, které před auto skočil jelínek a ona tak nabourala. Noah ji vezme k sobě domů, kde má i ordinaci, a ošetří ji. A v té chvíli přeskočí i první jiskra.

Druhá šance

Druhá šance se má dávat každému, bez ohledu na to, co dotyčný udělal. Jsou druhé šance ve vztazích, při zločinech a nebo třeba v rodině.
Podle mě nejdůležitější druhou šancí je ta, že máte možnost změnit své postoje a být tím, kým chcete být a neohlížet se na přání druhých, ale jen na své. Sophie dostala druhou šanci k životu ve chvíli, kdy přežila teroristický útok a dokázala změnit své životní postoje a priority. Myslím, že právě tohle je důvod k zamyšlení, každý by měl zjistit, co je pro něj důležitější.

Susan Wiggs svou první „knihu“ vydala s pomocí dětských nůžek, stránek z bloku, vypůjčené sešívačky a tužky číslo 2 již ve svých osmi letech. V Knize o špatných dětech vyprávěla příběhy sebe a svých sourozenců a první vydání v nákladu jednoho kusu se kompletně vyprodalo.
Kvůli bratrově extrémní reakci na toto první dílko byla Susan nucena odejít do exilu, bavíc své kamarády a sourozence anonymními příběhy o ctnostných sestrách a bratrech, kteří je mučili.
Její první kniha vyšla (bez použití nůžek a sešívačky) v roce 1987. Její knihy jsou ceněny pro detailní vykreslení prostředí i postav a složitých lidských osudů a získali také několik prestižních literárních cen. Rovněž se mnoho jejích titulů může pyšnit titulem bestseller.

Překlad

Překlad knihy byl opravdu povedený. Sice mi chvíli trvalo, než jsem se sžila s tím, jak je kniha psaná, ale opravdu se to četlo velmi lehce. Sice se v textu pár chybiček našlo, ale bylo jich jen minimum.

Hodnocení

Musím přiznat, že jsem se bála toho, co mě při čtení této knihy čeká. Myslela jsem si, že to bude další z mnoha příběhů o lásce, který nemá hlubší význam a nic zajímavého v tom není. Mýlila jsem se. Po pár stránkách mi bylo jasné, že kniha bude všechno, jen ne o ničem. Možná v ní nebyly žádné nadpřirozené bytosti a nezabíjelo v se ní jako na běžícím páse, ale tento příběh je o tom, co se může stát každému z nás, bez ohledu na to, co si kdo myslí. Je to příběh o rodině, lásce a rozhodnutí
V knize se propojuje minulost s přítomností. V jedné kapitole se dostanete do chvíle, kdy byla pro Sophie práce na prvním místě a v další se vrátíte zpět do přítomnosti, ke chvíli, kdy se snaží být se svou rodinou a snaží se s tím, co se začíná tvořit mezi ní a Noahem. Přesto to není nijak nepřehledné. Hrozně se mí líbilo to, jak byly kapitoly rozděleny, mezi každou byl přidán nějaký recept a doplňující informací k ději. To bylo opravdu originální pojetí rozdělení.
Hlavním dějovým tahounek knihy, je bezpochyby vztah mezi Sophie a Noahem, který se po čas knihy vyvíjí a stává se stále vážnějším. Prakticky hned od začátku Noah ví, že je o pár let mladší než Sophie, ale rozhodne si tuto informaci nechat pro sebe.
Jejich věkový rozdíl je nejlépe viditelný v jejich rozdílném chování. Zatímco Sophie je upjatá a nedokáže se moc bavit, Noah je její pravý opak. Je stále jako dítě, jeho dům je plný ,hračiček‘ a žije z minuty na minutu.
Takhle kniha je rozhodně dobrým společníkem při večerech a dnech, ve kterých si chcete odpočinout. Je plná romantiky, zvratů a čte se velmi rychle a snadno. Sama jsem byla překvapená z toho, jak mě tato kniha zaujala.

Knize dávám 4 hvězdičky, dokázala mě zaujmout, příběh mě donutil přemýšlet, ale na plný počet to nebylo, přesto se k tomu velmi blížila.


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.

Pokud knihu nevlastníte a máte zájem o její koupení, můžete si ji objednat přímo na stránkách nakladatelství -ZDE.

Zdroj obrázků - http://weheartit.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat